Tuesday 21 October 2014

SDI en de Internationale Conferentie in Boedapest, September 2014

 
Als sponsor was het niet alleen leuk, maar ook interessant en leerzaam om mee te lopen op de werkvloer van de Stichting Downkids International. Met een klein groepje reisden we af naar Boedapest, waar de internationale conferentie dit jaar georganiseerd werd. Bestuursleden Len en Jet, ouders Peter, Jantina met haar dochter Annika van 11 als deelnemers.
 
De dag ervoor bezochten we een Theater en Kunstcentrum voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. In het nieuwe en goed uitgeruste theater zaaltje werd door een aantal jongeren met Down het stuk Happy Hour gerepeteerd. De taal kunnen we niet verstaan, maar het plezier en de toewijding aan hun werk en de regisseur was duidelijk zichtbaar. In de middag vond een bezoek plaats aan een werkplaats. Daar kwamen we te neergeslagen naar buiten. Er heerste een bedrukte sfeer en de vraag rees of de mensen hier niet bezig waren met een geestdodende bezigheidstherapie in plaats van passend werk in een inspirerende omgeving.
 
Op de dag van de conferentie kwamen zo’n 70 ouders en begeleiders uit Hongarije, Bulgarije en Nederland tezamen om zich te laten informeren en om ervaringen uit te wisselen. Een groep van jongeren met Down waren in een ander vertrek een plattegrond aan het tekenen van hun levenssituatie. Er waren verschillende goede sprekers. Wat me is bijgebleven is dat er veel werk verzet is op het gebied van kennis, zorg en bewustwording  rondom een kind met Down. En dat er in de praktijk nog veel te doen is. 
 
Krijgen deze kinderen de fysieke begeleiding die ze van jongs af aan nodig hebben? Ondersteunen de ouders hun kind in het ontplooien van hun mogelijkheden, een zelfstandig leven in zover als dat kan en het vinden van een een plek in de maatschappij? En wij, de maatschappij, nemen wij deze kinderen en volwassenen op in onze wereld? Bieden we werkgelegenheid, respect, vriendschap? Nu zijn het nog de mensen met passie en visie die nieuwe mogelijkheden scheppen voor deze groep mensen. Je mag hopen dat in de toekomst zij er helemaal bij horen en al hun mogelijkheden benut worden in een leukere samenleving.
 
Het waren inspirerende dagen en tijdens de gezellige maaltijden werden volop plannen gesmeed voor de toekomst. Dit is een stichting die de moeite waard is om te steunen. 

 
 Simone de Kuyper


No comments:

Post a Comment